Proč právě brambory


„…největší užitek, který lidstvo z Ameriky mělo…“

 

Takto vysoce si jeden z nejvýznamnějších českých přírodovědců Jan Svatopluk Presl ve svém Wšeobecném rostlinopisu vážil už před necelými dvěma stoletími rostliny s latinským názvem Solanum tuberosum čili lilek brambor či brambor hlíznatý. Brambory tvoří společně s pšenicí, rýží a kukuřicí kvartet nejdůležitějších potravinářských plodin planety. V 19. století ochránily Evropu od hladomorů a kurdějí.

Historie brambor

Pravlastí erteplí, zemáků, kobzolí, bandor, krumplí, grulí, a kdoví jak ještě se v různých koutech Čech, Moravy a Slezska bramborám říká, byla Jižní Amerika.
První větší zásilka brambor putovala do Evropy na dvůr španělského krále Filipa II. roku 1565. Jako hlavní potravinu začali brambory používat právě španělští námořníci, kteří přišli na to, že brambory jako zdroj vitamínu C mohou sloužit i jako prevence proti kurdějím.
Výživový potenciál v bramborách jako první rozpoznal pruský král Bedřich II. Veliký a nařídil jejich pěstování v Prusku. Do Čech se ve velkém rozšířily z Braniborska. A lidová zkomolenina německého jména tohoto státu jim dala i český název.
První písemná zmínka o bramborách na českém stole pochází z roku 1623, ale k jejich masovému pěstování došlo v našich zemích až ve druhé polovině osmnáctého století.

Co brambory obsahují

Konzumní brambory obsahují kromě vody asi jednu čtvrtinu sušiny, kterou tvoří především škrob (amylasa, amylopektin), bílkoviny a cukry. Dále obsahují například kyselinu citronovou, minerální látky (železo, zinek) a vitamíny C, B1, B2 a B3. Mají schopnost uchovávat vitamíny delší dobu, a proto kdysi sloužily jako účinná prevence proti kurdějím. Protože obsahují méně sušiny než obiloviny, jsou brambory vhodné i jako doplněk stravy v celé řadě diet.
V syrovém stavu obsahují brambory i toxické glykoalkaloidy, jako jsou solanin a chakonin. Tyto látky se rozkládají při teplotách kolem 170 °C.
Kromě hlíz nejsou další části rostliny poživatelné.

Jaké pěstujeme odrůdy

RED ANNA
Poloraná konzumní odrůda brambor vznikla křížením odrůd Rosella a Pamir. Oválné velikostně vyrovnané hlízy mají červenou slupku a sytě žlutou chutnou dužinu.
Odrůda varného typu B – B/A je vhodná pro podzimní až zimní přímý konzum. Velmi dobře se skladuje až do jarních měsíců.

Přednosti:


ADÉLA
je varný typ B/A, hlízy žlutohnědé, dužina sytě žlutá, vhodná k uskladnění a ke konzumaci po celý rok, použití jako příloha, výborná do salátů.

Přednosti:

Skladování brambor

Tma, sucho, chlad (ale ne mráz) a dobré větrání – to jsou základní atributy správného uskladnění hlíz brambor.
Ideálními teplotami pro uskladnění je rozmezí 4–6 °C a relativní vlhkost vzduchu kolem 80-90 %. Proto je také v ZS Chlumany skladujeme v bramborárně vybavené chladicí jednotkou.
Brambory nesnášejí mráz, který poničí hlízy tak, že v nich dochází k hnilobě a rychlé zkáze. Naši předci používali pro skladování vedle bramboráren nebo sklepů i krechty.
Skladování brambor bylo vždy nesmírně důležité.

Důležité rady pro správné skladování brambor

Sklizeň brambor provádějte vždy za vhodného počasí. Optimální teplota půdy (hlíz) by neměla klesnout pod 8 °C. Nevhodné je sklízet brambory za příliš vysokých nebo naopak nízkých teplot a za deštivého počasí.
Brambory sklízejte z plně vyzrálou neolupující se slupkou.
Před uložením brambor do trvalého skladu je vhodné nejprve hlízy uložit na přechodnou skládku po dobu alespoň 2-3 týdnů, kde by se měla teplota vzduchu pohybovat v rozmezí 12-17 °C a relativní vzdušná vlhkost 80-90 %. na této skládce velmi inteznivně větrejte, protože brambory po vyndání z půdy velmi intenzivně dýchají, což vede k vlhnutí hlíz.
Zchlazování je další fází skladování, kdy postupně snižujte teplotu. Konzumní brambory je vhodné skladovat při teplotě 4-7 °C, sadbové 2-3 °C.
Obdobé vegetačního klidu nastává po zchlazení hlíz. Prakticky trvá od listopadu do února. Délku tohoto období výrazně ovlivňuje teplota ve skladu. Při zvýšení teploty nad 7 °C hlízy začínají klíčit. Proto je nutné udržovat ve skladu stabilní teplotu do 6°C co nejdéle. Pozornost věnujte naopak i velmi nízkým teplotám kolem 0 °C, které zapříčiní sládnutí hlíz.

Chlumanské brambory loupané vakuované

Pro školní a závodní kuchyně, restaurace, vývařovny a další gastro provozy dodáváme loupané omyté chlazené vakuově balené brambory připravené k dalšímu kuchyňskému zpracování.
Hmotnost vakuového balení 5 nebo 10 kg.

Chlumanské brambory pytlované

Brambory se běžně prodávají pytlované po 10 a 25 kg.

Maloobchodní prodej

Pro drobné zájemce máme v nabídce volně ložené brambory nebo brambory v papírových taškách 5–7 kg.

Prodej je realizován přímo z provozu Bramborárna Chlumany, kde jsou brambory uskladněny v chlazených prostorách. Zkracuje se tak významně cesta z místa uskladnění k zákazníkovi.
Chlumanské brambory se prodávají rovněž na farmářských trzích v Chlumanech a Bavorově.
Kromě brambor nabízíme také mrkev pro krmné účely a cibuli.
Sledujte prosím naši aktuální nabídku.

 

<< Zpět na úvodní stránku